Robinia geschuurd

Spintvrije robinia palen? Omdat wij van schuren houden!


Vroeger was ik altijd de allereerste om op een familiefeest te ravotten in de tuin. Mijn grootouders woonden naast een bos en daar konden we als kleinkind helemaal losgaan. Toen we te oud werden om verstoppertje te spelen, legden mijn neefje en ik ons toe op het bouwen van boomhutten. Ons eerste modelletje bestond uit niet veel meer dan takken en bladeren en hing met haken en ogen aan elkaar. Elk jaar werden we beter en beter, zo konden we de restjes van opa's houten terras gebruiken om een platform te bouwen. Wisten we toendertijd maar dat er spintvrij geschuurde palen bestonden. Het had ons in elk geval heel wat splinters bespaard!

Wat zijn spintvrije palen en waarvoor worden ze gebruikt?


Spintvrije palen zijn opgeschuurd en bestaan zo enkel uit het kernhout van de robiniaboom. Hierdoor zijn ze enorm geliefd om speeltoestellen en constructies te bouwen. Splintervorming is uitgesloten en door de massieve sterkte zijn robinia palen enorm geschikt om te dienen als staander of draagbalk van een constructie. Robinia, of pseudo-acacia, is ook de enige Europese en lokale hardhoutsoort die behoort tot duurzaamheidsklasse 1. Dat wil zeggen dat het hout in contact met de grond 25 jaar en langer meegaat.

Zelf ben ik vooral fan van de natuurlijke vormen die de palen hebben. Ze geven de grillige vorm van de boom waaruit ze gezaagd zijn weer en geven een landelijke toets aan jouw project. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan vind ik het persoonlijk zeker een meerwaarde om de palen te gebruiken voor een rustieke overkapping of carport. De dikke stammen van 18 à 20 cm zijn perfect geschikt als staander en de smallere maten kunnen zeker fungeren als dakspanten voor een plat dak.

Wat heb ik nodig om een boomhut in robinia te bouwen?


Zelf zou ik ze uiteraard het liefst gebruiken om een boomhut te bouwen. Door te combineren met de robinia planken, voor het platform of de treden, en de schaaldelen, voor de afwerking van de zijwanden, kan je in dezelfde lokale houtsoort eigenlijk het volledig project ontwerpen en bouwen. De fijnste robinia palen kunnen zelfs gebruikt worden als trapleuning.

Kan je net als mij ook al niet wachten om een boomhut, speeltuig of constructie te bouwen met deze palen?
Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust aan Lucas of één van zijn collega’s of bezoek onze vestiging in Aalter.