Bamboe

Bewonderenswaardig beresterk bamboe


Voorbije nacht droomde ik dat ik diep in de tropische jungle van zuidoost China was. Ik bevond me hoog in de bomen, en zwierde zoals Tarzan van liaan naar liaan. Ik ging naar de dichtstbijzijnde open plek die omringd was door een gigantisch dichtbegroeid bamboeveld. Van de duizenden en duizenden bamboetakken hakte ik een paar stengels af en nam ze mee om een bamboehut te bouwen. Die hut werd erg stevig en doorstond zelfs de hardste storm van de jungle.

Heeft een bamboe terras ook nadelen?


Bamboe heeft voor velen een negatieve connotatie, omdat het een snelgroeiend en overwoekerend gewas is. Eens je een bamboetak tussen je struiken ziet verschijnen, is het erg moeilijk om de komst van nog tientallen andere stengels te vermijden. Maar die onverwoestbaarheid is net wat bamboe zo stevig en duurzaam maakt. Het is uitermate sterk, en gaat vele decennia mee. Daarom is bamboe de laatste jaren sterk in opmars als bouwmateriaal, maar ook als keukengerei, textiel en als alternatief voor plastic huishoudelijke items zoals tandenborstels en wattenstaafjes. Je kan dus ook bamboe in je huis en tuin hebben.

Ecologisch alternatief voor tropisch hardhout


Zo zie je in terrasplanken van bamboe nog de typische markeringen afkomstig van de snelgroeiende knopen van de bamboestengels. Die worden fijngemaakt en samengeperst. Het resultaat is een uiterst duurzame en harde plank van dezelfde kwaliteit als tropisch hardhout: hard, stabiel, vormvast, en een knap uiterlijk. Door zijn unieke uitstraling past bamboe bovendien zowel binnen een strakke als een landelijke huis- en tuinomgeving. Bovendien maak je met bamboe een ecologische keuze: bamboe is een zeer snelgroeiende grassoort. Zo snel, dat een regelmatige kap noodzakelijk is. Dat maakt bamboe een mooi alternatief voor tropisch hardhout.