Constructie

Ik vind het altijd heel leuk als klanten vol trots een foto van hun realisatie doorsturen. Meestal komt dit zeer mooi uit en nergens is de voldoening groter dan wanneer ze hun eigen constructie hebben gebouwd. Terecht, want een zelfgemaakt pergola, tuinhuis of houten bijgebouw is iets om fier op te zijn. Toch maken we onze pakketten zo eenvoudig mogelijk, zodat dit zeker voor iedereen moet lukken. Welke houtsoorten welke houtsoorten je hiervoor kan gebruiken, adviseren we je graag hieronder.

Meer weten?

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevens



Aanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze constructie? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevens



Mijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtje



Meer weten?

Welke verschillende soorten constructiehout bestaan er?

Constructiehout bestaat in verschillende houtsoorten en is op allerlei maten te verkrijgen. Daarom is het niet altijd eenvoudig om als doe-het-zelver te achterhalen welk constructiehout het meest geschikte is voor jouw klus. 

In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen waarvoor je het constructiehout precies wil gebruiken. Is het jouw bedoeling om een houten constructie in de tuin te bouwen? Of wil je zelf tuinmeubelen of -poorten in mekaar timmeren? Dan zit je bij EXZO in elk geval aan het juiste adres. EXZO is gespecialiseerd in timmerhout en constructiehout voor buiten. 

Het verschil tussen constructiehout voor binnen of voor buiten zit voornamelijk in het vochtigheidspercentage van het hout. Het spreekt voor zich dat constructiehout binnen en buiten aan een ander klimaat wordt blootgesteld. Constructiehout voor buiten wordt idealiter aangeboden aan een vochtigheidspercentage van ca. 18%. Hiermee is het hout geschikt om in alle weersomstandigheden buiten te gebruiken. Bij constructiehout voor binnen wordt er gestreefd naar een vochtigheidspercentage van 10 à 12%. 

Wanneer het plan van jouw klus op tafel ligt, is het tijd om de verschillende houtsoorten waarin constructiehout of timmerhout wordt aangeboden te vergelijken. 

Eiken constructiehout is in België het populairst om volwaardige bijgebouwen zelf op te bouwen. Het heeft een rustiek en toch stijlvolle charme. Eiken constructiehout is erg geschikt voor landelijke tuinconstructies waar het geraamte vaak zichtbaar blijft. Het wordt gekenmerkt door houtknopen en windscheuren die bijdragen aan de uitstraling.

Een constructiehoutsoort die in het laatste decennia aan een sterke opmars bezig is, is robinia constructiehout. Constructiehout in robinia wordt zowel in de vorm van vierkante balken aangeboden, alsook in ronde geschuurde of geschilde palen. Het is vooral in die laatste vorm dat robinia constructiehout zich onderscheid van de klassiekere mogelijkheden. Robinia rondhout wordt heel vaak gebruikt voor het opbouwen van organische pergola's, overkappingen, speeltuigen en boomhutten. 

Douglas constructiehout noemen we vaak in één adem met lariks constructiehout. Beide zijn aanverwante houtsoorten en hebben een vergelijkbare technische capaciteit en uitstraling. Lariks / douglas constructiehout is een budgetvriendelijk alternatief voor eiken constructiehout en wordt heel vaak gebruikt bij tuinconstructies. Wie zelf een tuinhuis bouwt en het liefst met degelijk onbehandeld constructiehout werkt, kiest tegenwoordig heel vaak voor lariks / douglas constructiehout. 

Geïmpregneerd constructiehout is sinds jaar en dag een échte klassieker en wordt vervaardigd uit grenen- of vurenhout. Beide zijn inheemse naaldhoutsoorten en worden onbehandeld vaak gebruikt in houtskeletbouw. Wanneer we deze houtsoorten voor buiten willen gebruiken, worden ze geïmpregneerd onder keteldruk om de eigenschappen van het constructiehout te optimaliseren voor buiten. 

Traditioneel gezien, heeft geïmpregneerd constructiehout steeds een groengrijze kleur. Die kleur komt voort uit de impregnatieprocedure. Als alternatief hierop wordt er sinds kort ook geïmpregneerd constructiehout aangeboden met een oranjebruine impregnatie. Red Class Wood constructiehout is zo de nieuwste innovatie op de markt van timmerhout en constructiehout. 

Tot slot vormt ook constructiehout in hardhout een veelgebruikte optie voor bijna elk project. Constructiehout in tropisch hardhout is een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten als merbau, keruing, angelo vermelho en azobe. Wie een strakke tuinconstructie wil bouwen en bekleden met luxueuze houtsoorten als padouk, afrormosia of iroko is het best geholpen met hardhouten constructiehout. 

Wat is de prijs van constructiehout? 

De prijs van constructiehout wordt voornamelijk bepaald door de houtsoort en de afmetingen. Constructiehout volgt de prijs van de grondstof en wordt berekend op basis van een kubieke meterprijs. Het goedkoopste constructiehout vind je op de markt terug in geïmpregneerd constructiehout. Constructiehout in tropisch hardhout zit in het hoogste prijsniveau. 

Wat heb je nodig om zelf een houten constructie te bouwen?

De basis van elke tuinconstructie is het constructiehout waarmee je het gebinte van de constructie bouwt. Heb je de juiste houtsoort bepaald voor jouw klus? Dan kan je bekijken welke toebehoren je nodig hebt voor de afwerking van jouw tuinconstructie. 

Het best start je bij het begin van de opbouw van jouw tuinconstructie. Wanneer je de ondergrond hebt bepaald, meestal een funderingsplaat in beton of chape, hou je het best al rekening met de verankering van jouw houten constructie. Hout is en blijft een natuurlijk en vergankelijk materiaal in rechtstreeks contact met de grond of stilstaand water ter hoogte van het maaiveld. Om die reden worden de houten staanders het best gemonteerd op betonpoeren of arduinen sokkels. 

De belangrijkste afwerking van een houten constructie is het dak. Tenzij je een open pergola wil bouwen, is het belangrijk om een kwalitatieve dakbedekking te kiezen. De vorm van je dak bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden. Je kan kiezen voor een tuinconstructie met plat dak, zadeldak, lessenaarsdak, wolfskapdak, etc...

Als je gekozen hebt met welke verankering en dakbedekking je de buitenzijde van je tuinconstructie wil afwerken, kan je beslissen welke wandopbouw het meest geschikt is voor jouw houten constructie. De buitenzijdes die je wil dichttimmeren moeten worden voorzien van een geschikte gevelbekleding. Ga je voor een volledig gesloten tuinconstructie? Dan is het belangrijk om te beslissen of je de ruimte ook wil gebruiken als ontspanningsruimte bij koudere temperaturen. In dat geval heb je nood aan isolatie in de wanden en het dak.

Wat verwacht je van het binnenzicht van het tuinhuis of bijgebouw dat je wil timmeren? Ga je voor een eenvoudige binnendak- of binnenwandafwerking in plaatmateriaal. Wat met je vloeropbouw? Blijft de chape of beton zichtbaar of kies je voor een vloerbekleding? 

Als je al deze stappen hebt gevolgd, kan je verder met de eindafwerking van jouw tuinconstructie. Hoeveel lichtinval of doorgangen heeft jouw houten bijgebouw nodig? 

Bepaal waar je de ramen en deuren wil plaatsen en hoe groot of breed die moeten zijn. 

Kan je makkelijk zelf een houten constructie bouwen? 

Zelf een houten constructie bouwen lijkt moeilijker dan het is. Het allerbelangrijkste is om als doe-het-zelver een plan uit te werken en goed voorbereid met het project van start te gaan. Bedenk jezelf dat heel wat mensen aan een eigen huis bouwen of renoveren en dat een tuinconstructie een pak eenvoudiger is. 

Schets jouw bouwplan op voorhand en laat je adviseren over de haalbaarheid van jouw constructie. Belangrijk is om in de technische uitwerking rekening te houden met de voorschriften in draagkracht en haalbare overspanningen toe. Hiervoor kan je perfect in overleg treden met de productexperts bij EXZO. Zij vertellen jou maar al te graag met welke beperkingen je rekening moet houden of welke consequenties grote overspanningen met zich mee dragen. 

Ga je aan de slag met constructiehout? Hou er dan rekening mee dat je zelf instaat voor het uitvoeren van de houtverbindingen. Dat hoeft zeker niet moeilijk te zijn, maar maak het jezelf zou eenvoudig mogelijk. Pas maximaal halfhoutverbindingen toe en vermijd moeilijkere verbindingen als pengat- of zwaluwstaartverbindingen. Zie je het in mekaar zetten van jouw tuinconstructie helemaal zitten, maar zie je er tegenop om zelf alle houtverbindingen uit te voeren? Weet dan dat we jou ook op weg kunnen helpen met een kant-en-klaar genummerd bouwpakket met bouwplan. 

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving