Hoe worden bamboe terrasplanken gemaakt?

Inleiding

Bij het bekijken van onze website ben je misschien al gestoten op terrasplanken in bamboe. Iedereen kan zich het karakteristieke uitzicht van bamboe voor de geest halen: een holle buis die geel of zwart is, supersnel groeit, en makkelijk buigt. Hoe kan het dat daarvan dan terrasplanken gemaakt worden?

De kenmerken van bamboe

Laat je niet misleiden door wat bamboe is vóór het een terrasplank wordt: grasstengels. Ja, je leest het goed: bamboe is geen hout, maar een grassoort. Kan je van gras dan een terras maken? Jazeker. Een terrasplank in bamboe heeft zelfs duurzaamheidsklasse 1 en is even hard en duurzaam als tropisch hardhout, zoals ipé of padouk. Gek, toch? De planken zijn bovendien extreem stabiel, gaan prachtig vergrijzen en zijn bovendien nog eens heel eenvoudig te plaatsen: dankzij de kopse tand-groefverbinding én omdat je clips kan gebruiken. Maar hoe wordt zo'n bamboestengel dan eigenlijk een duurzame terrasplank? Lees zeker verder!

Hoe worden bamboe terrasplanken gemaakt?

Het antwoord op deze vraag is iets ingewikkelder dan je zou denken. Uit de holle bamboestokken kunnen we natuurlijk geen planken zagen. Eerst beginnen we dus met het vermalen van de stronken tot lange strengen vezels. Die zullen uiteindelijk gemakkelijker zijn om tot een plank te vormen. Vervolgens koken we deze vezels, zodat alle suikers verdwijnen. De afwezigheid van de suikers in dit materiaal maakt dat het minder aantrekkelijk voor bacteriën en schimmels. Onder grote druk kunnen we de vezels tot een plank persen en we voegen wat lijm toe om het geheel sterk bij elkaar te houden. En voilà, je natuurlijke bamboe terrasplank is klaar!

Maar dan heb je nog de bamboecomposiet terrasplanken. Die worden eigenlijk op dezelfde manier vormgegeven, maar bij composiet voegen we kunststoffen toe. Geen zorgen, want deze kunststoffen vallen helemaal niet op wanneer je naar de terrasplanken kijkt! Bovendien mengen we de bamboe ook met kleurstoffen, waardoor we verschillende andere tinten (zoals lichtgrijs, antraciet of zwart) kunnen verkrijgen. Al deze ingrediënten vormen samen een stevige composiet plank voor jouw terras.

Hoe ecologisch is bamboe?

Zeer ecologisch! Zoals je eerder kon lezen, groeit bamboe zeer snel en heeft een stengel slechts vier à vijf jaar nodig om volwassen te worden, in tegenstelling tot 50 of zelfs 100 jaar bij andere houtsoorten. Daardoor zal er nooit een tekort aan bamboe zijn. Bovendien zijn onze bamboe terrasplanken FSC-gekeurd en gebeurt het kappen onder verantwoord bosbeheer, net als al onze houten terrasplanken.

Bamboe terrasplanken gaan onder de juiste omstandigheden een leven lang mee. Daardoor moet jouw bamboe terras ook nooit worden vervangen, wat ook weer goed is voor het milieu. Als bamboeplanken om gelijk welke reden toch weg worden gegooid, worden ze bovendien nog gerecycleerd. Ze worden dan bijvoorbeeld verwerkt tot spaanplaten of verbrand in biomassacentrales. Dat laatste zorgt ook nog eens voor groene stroom. Kleine ecologische voetafdruk: check.

Ontdek ons assortiment in bamboe en bamboe composiet terrasplanken hier!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving