Inleiding

Veel van onze klanten benuttigen hun vrije tijd om hun eigen woning op te smukken of om creatief om te gaan met hout. Toch komen er bij EXZO ook regelmatig ondernemers over de vloer die hun materiaal aankopen in opdracht van een klant. Zo plaatst bijvoorbeeld vakman Feel van Vooren (29 jaar) vaak bestellingen voor zijn onderneming ‘Re-leaf’ in Maldegem. Feel is gepassioneerd door de Engelse tuin en wilt zijn liefde voor deze tuinstijl verspreiden over heel Vlaanderen. Zo kreeg hij ook de opdracht om bij een gezin uit Maldegem een weideomheining te voorzien voor hun trotse hengsten. Feel plaatste dus zowel een Engelse weidepoort als een omheining uit robinia. Hij vertelt ons graag wat meer over deze bijzondere stijl en hoe hij onze materialen toepast bij zijn projecten.

Video

Ontdek samen met Feel de Engelse tuin en hoe hij de materialen van EXZO gebruikt om zijn opdrachten te voltooien. Hij vertelt maar al te graag over zijn eigen onderneming en over de paardenomheining en weidepoort die hij sinds kort monteerde bij een van zijn klanten. 

Bekijk alle paardenomheiningen Bekijk alle weidepoorten

Wat is er zo typisch aan een Engelse tuin?

Feel weet als geen ander wat een Engelse tuin zo typeert en hij vertelde enthousiast over deze stijl. De Engelse tuin kenmerkt zich vooral door de kronkelende paadjes, weelderige beplantingen, zithoeken en kleurrijke bloementapijten. Meestal wordt de tuin opgedeeld in twee delen: een landschapspark en een tuingedeelte (ook wel bekend als de cottage tuin). Bij het landschapspark worden vaak clusters van bomen aangeplant om een uniek landschap te verkrijgen. Ook vlakke weides laat men meestal volledig begroeien met bloemen om het onderhoud van het gebied te verlagen. Door het plaatsgebrek in de meeste Vlaamse tuinen, lukt dit landschapspark echter meestal minder goed.

Bij het tuingedeelte bestaat de tuin uit verschillende kamers die van elkaar worden gescheiden door taxushagen of afboordingen. Zo ontstaan er dus verschillende zones, waardoor er in elk hoekje van de tuin wel iets nieuws te ontdekken valt. Elke kamer heeft dan een bepaald thema, zoals een bloemenveld, een grasvlakte, een ligweide, een fontein, enzovoorts. Bovendien kan je een kleinere tuin groter doen lijken door een tuin in twee of drie tuinkamers op te delen.

Waarom koos Feel voor een Engelse weidepoort?

De klant van Feel wenste een omheining met een poort voor hun paardenweide. Feel koos uiteindelijk voor de Engelse weidepoort uit ons assortiment, omdat die perfect past binnen de landelijke sfeer van de woning. Daarnaast waren er ook praktische redenen. De belangrijkste taak van een poort is natuurlijk om een doorgang te geven naar de weide. Ze besloten om de poort in twee delen te doen. Als je bijvoorbeeld alleen de weide wilt betreden, dan hoef je maar een kant open te doen en moet je niet per se de hele poort openzwaaien.


Hoe plaatst onze vakman een Engelse weidepoort?

Om deze poort te plaatsen, ging Feel als volgt te werk. Hij legde eerst de poort met de palen plat op de grond, zoals hij hem uiteindelijk zou plaatsen. Op dat moment kon hij ook nog bepalen hoeveel tussenruimte hij wilde tussen de paal en de poort zelf. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tussenruimte van vijf centimeter of zelfs nauwer. Feel raadt wel aan om een beetje speling te nemen, zodat je zeker voldoende plaats hebt voor de scharnieren tussen de paal en de poort. Nu de poort plat op de grond ligt, meet hij de afstand van paal tot paal.

Dan is het tijd om de eerste paal te plaatsen. Feel maakt een diepe put in de grond van een meter of een meter twintig diep met behulp van een grondboor. Vervolgens plaatste hij de paal erin om te kijken of de put diep genoeg is. Om de paal permanent vast te maken, goot hij een zakje snelbeton bij de paal, voegde hij water toe en mengde dit tot een geheel. Zorg wel dat de paal direct recht en diep genoeg staat, want binnen het kwartier is het beton droog en kan je de paal niet meer verplaatsen.

Nu de eerste paal er stond, mat hij perfect af waar de tweede paal moest komen. Hiervoor gebruikte Feel de afmeting die hij nam toen de poort nog plat op de grond lag. Hij waarschuwde ons wel dat de plaatsing van die tweede paal altijd iets moeilijker is, omdat de afstand met de eerste paal nauwkeurig moet worden afgemeten. Soms moet die bijvoorbeeld exact vier meter en dertien centimeter van de eerste paal zijn verwijderd. Ook de hoogte moet onmiddellijk kloppen, want beide palen horen even hoog te zijn. Als alle afmetingen klopten, groef hij opnieuw een put en verankerde hij de paal met snelbeton. Laat ze wel eventjes rusten, zodat beide palen zeker stevig genoeg staan.

Ten slotte is het tijd voor de bevestiging van de eigenlijke poort aan de palen. Feel boorde gaten in de palen, klopte de scharnieren erin en hing elk deel van de poort aan de palen. Ten slotte rest er nog een beetje afregelwerk om de twee delen van de poort perfect op elkaar te doen aansluiten.


Waarom zou je kiezen voor een omheining met twee liggers?

Feel heeft de weide ook omheind met een robinia Post & Rail afsluiting met twee horizontale liggers. Dit soort omheining is geïnspireerd op de omheining in Engelse kastelen tijdens de middeleeuwen. Het is dus geen verrassing dat Feel voor dit model koos. We hebben twee versies in ons assortiment, met twee of drie liggers. Feel vindt dat een omheining met drie liggers een heel robuuste uitstraling heeft en zwaarder oogt. Drie liggers belemmert dan weer wel net iets meer van het uitzicht. Daarom koos Feel voor een afsluiting met twee liggers. Je creëert meer doorkijk en de afsluiting zal in dit geval ook met twee liggers toch wel zijn werk doen. Feel is er volledig gerust in dat de paarden niet zullen ontsnappen.


Waarom werkt Feel samen met EXZO?

Bij het stichten van zijn onderneming ‘Re-leaf’, was Feel op zoek naar materialen om te gebruiken bij zijn opdrachten. Zo had hij onder andere een afsluiting, houten palen en poorten nodig. Via internet is hij bij EXZO terecht gekomen. Hij merkte meteen op dat we veel keuze hebben in ons assortiment. Alles wat hij nodig heeft, staat samen staat op eenzelfde website. Hij vindt het ook een heel goede en duidelijke website om op te surfen. Feel had al ervaring met andere handelaars, maar als je daar een prijs wilt vragen, dan moet je vaak nog zelf beschrijven wat je nodig hebt voor je een offerte opvraagt. En dan nog loop je het risico dat het niet honderd procent is wat je in gedachten had. Dat is anders bij EXZO, waar alles duidelijk op de website staat vermeld en waar je zonder zorgen de juiste materialen bestelt.

Feel zou EXZO een acht op tien geven voor de service. Hij is heel tevreden van onze producten, maar hij merkt dat we een goed draaiend bedrijf zijn met veel klanten, waardoor het soms druk kan zijn. Het kan dus soms zijn dat je bij afhaling eventjes moet wachten voor het jouw beurt is. Je kan niet echt op voorhand voorspellen of het druk zal zijn of niet.

Toch is er een manier om de ophaling van je materiaal vlotter te doen verlopen. Als de bestelling eenmaal online is afgerond, krijg je een bevestigingsmail waarbij je ook kan kiezen wanneer je jouw bestelling wilt komen afhalen bij ons. Zo kunnen we zorgen dat alles mooi klaar staat en kan je jouw materiaal veel vlotter ophalen.

Conclusie

Vandaag klinken we op de paardenomheining en de Engelse weidepoort die Feel van ‘Re-leaf’ plaatste in Maldegem, maar we zijn er zeker van dat er nog samenwerkingen zullen volgen. Wij vonden het alvast boeiend om te leren over deze unieke, Engelse manier om de tuin in te richten.
Gezondheid, Feel!

Feel
Al het materiaal dat ik nodig heb voor mijn opdrachten kan ik vinden op de website van EXZO.
8.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving