Itauba

Promotie
€ 69,95  € 59,95 / m²

Itauba latten 7 cm breed - 20mm dik

Kenmerken Wie graag een hardhouten lat heeft voor zijn gevel of tuinwand, maar naar een betaalbaarder alternatief zoekt voor afromosia en padouk, is bij itauba aan het juiste adres. Itauba...

Meer informatie »
€ 93,50 / m²

Itauba parallellogram

Itauba is een betaalbaar alternatief voor afromosia en padouk. Aangezien deze tropische hardhoutsoort minder bekend is, heeft dit een gunstig effect op zijn prijs. Itauba behoort ook tot duurzaamheids...

Meer informatie »

Itauba gevelbekleding


Ga je even mee naar Zuid-Amerika? Daar vinden we niet alleen de feestelijke carnavalstoeten, tropische oerwouden, maar ook de erg stevige itauba-boom. Deze houtsoort wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, dankzij de grote stabiliteit na de optimale droging. Het is bovendien een sterke houtsoort die twintig tot dertig jaar lang kan meegaan. Een houtsoort met een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Welke uitstraling heeft itauba gevelbekleding?


Het hout heeft oorspronkelijk een beige-gele tot lichtbruine kleur en een subtiele houttekening. Je kan de kleur zelfs een beetje vergelijken met kaneel, aangezien deze houtsoort in Suriname soms ‘kaneelhout’ wordt genoemd. Net zoals andere houtsoorten, zal ook itauba langzaamaan egaal vergrijzen. Het kan zijn dat deze planken kleine zwarte spikkels krijgen, maar die vervagen bij de vergrijzing van het hout en vallen dan veel minder op.

Kan gevelbekleding uit itauba bloeden?


Dat kan gebeuren. Itauba heeft looizuur in zich, wat na de plaatsing nog uit het hout kan lopen. Dit is een natuurlijk gegeven, wat vaak ‘bloedend hout’ wordt genoemd. Het looizuur is echter heel erg gemakkelijk weg te poetsen en het heeft geen invloed op de duurzaamheid of de stevigheid van jouw gevelbekleding.

Nog enkele tips voor de plaatsing van itauba gevelbekleding


Het is aangeraden om deze planken eerst voor te boren, voor je ze aan jouw gevel bevestigt. Wil je deze planken verzagen, dan raden we aan om een hardmetalen zaagblad te gebruiken, aangezien de aanwezige kiezels in het hout jouw gereedschap kan afstompen.