Panlatten / Stoflatten

€ 31,80 / 30 stuks

Stoflatten - 15 x 23 mm

Kenmerken Gedrenkt naaldhout op 2 verschillende afmetingen. Bruikbaar voor je zelfgemaakte tuinhuis of gevelbekleding. Gedrenkt om de levensduur te...

Meer informatie »
€ 1,80 / stuk

Panlatten - 24 x 32 mm

Kenmerken Gedrenkt naaldhout kan je gebruiken voor je zelfgemaakte tuinhuis of gevelbekleding. Het hout is gedrenkt om de levensduur te vergroten. Afmetingen Deze...

Meer informatie »
€ 4,70 / stuk

Geïmpregneerd vuren keper 1,9 x 4,5 cm

Kenmerken Kwalitatieve geïmpregneerde kepers in vurenhout die een Noord-Europese afkomst hebben. Kouder klimaat, beter hout. De keper zijn al gedroogd en klaar voor gebruik. Afwerking is...

Meer informatie »
€ 6,10 / stuk

Geïmpregneerd vuren keper 1,9 x 7 cm

Kenmerken Kwalitatieve geïmpregneerde kepers in vurenhout die een Noord-Europese afkomst hebben. Kouder klimaat, beter hout. De keper zijn al gedroogd en klaar voor gebruik. Afwerking is...

Meer informatie »

Panlatten en stoflatten


Bouw je een eigen bijgebouwtje in de tuin? Een overkapping, een overdekt tuinhuis of een poolhouse? Dan zijn panlatten en stoflatten een erg belangrijk element van jouw project. Je kan ze zowel gebruiken voor het dak van je project als voor de basis van je gevel. Daarom zijn deze houten latten ook iets goedkoper, omdat ze toch verstopt zitten en de uitstraling dus niet veel uitmaakt. Toch vormen ze de perfecte basis voor elk soort bekleding!

Wat zijn panlatten of stoflatten?


Panlatten worden meestal horizontaal gebruikt op het dak van een gebouw. Ze vormen de basis voor de dakpannen, vandaar de naam. Onderaan de dakpannen zie je dan ook vaak een lipje, wat mooi inhaakt op de horizontale panlatten. Deze houten latten moeten wel een bepaalde kracht kunnen verdragen, niet alleen voor je dakbekleding, maar ook zodat je erop kunt staan of steunen terwijl je het dak bekleedt.

Een groot voordeel aan deze panlatten, is dat ze een optimale ventilatie voorzien in het dak. Ze creëren namelijk, in combinatie met de tengellatten, een open ruimte tussen het dakbeschot en de dakpannen, waardoor vocht netjes kan opdrogen en geen schimmel vormt binnenin je project.

Uit welke houtsoorten kan je kiezen voor jouw panlatten en stoflatten?


Bij EXZO kan je kiezen tussen twee verschillende panlatten en stoflatten. Enerzijds hebben we die uit geïmpregneerd naaldhout, waardoor je die typische groene schijn krijgt. Dit is meestal wel de goedkoopste en makkelijkste oplossing. Dit zijn de soort panlatten die de meeste vakmannen ook gebruiken.

Wens je toch liever een lat met een mooiere uitstraling? Dan kan je kiezen voor vurenhout. Dit zijn kepers met een iets natuurlijkere uitstraling, maar ze zijn nog steeds zeker geschikt voor het dak of de kaderstructuur van jouw gevel. We raden dit soort panlatten vooral aan als de onderstructuur toch nog op een bepaalde manier zichtbaar zal zijn, zoals wanneer je het dakbeschot nog kan zien als je binnen staat.

Hoe bevestig je deze panlatten of stoflatten?


Een dak bestaat meestal uit een onderdak met tengellatten op. Deze tengellatten liggen verticaal over het dak. Vervolgens bevestig je hierop de stoflatten met nagels. Die liggen dus horizontaal op de tengellatten, waardoor je een typisch raster krijgt. Timmer ze simpelweg op de tengellatten met nagels en je dak is klaar voor de uiteindelijke dakbekleding.