Je kan bij Gebrand hout kiezen uit de volgende categorieën

Gebrand hout gevelbekleding


Japan is voor mij lange tijd het land geweest van de rijzende zon, anime, sushi en sake. Ondertussen heb ik al enkele jaren last van beroepsmisvorming en associeer ik het land vooral met een verkoolde houtbehandeling. Wil je weten waarom?

Hoe is Shou Sugi Ban en Yakisugi ontstaan?


Volgens de legende ontstond de verbrandingstechniek om hout te verduurzamen in Sendai, een belangrijke havenstad aan de oostkust van Japan. Het was een tijd waarin Japanse timmerlieden, ook wel daiku’s genoemd, op zoek gingen naar een manier om drijfhout, dat aan wal spoelde door scheepsbreuken, te hergebruiken en te verduurzamen om huizen te bouwen en af te werken. Het drijfhout werd om te drogen in de vorm van een tipi rond een vuur geplaatst. Het resultaat was dat elke plank ook een verkoolde kant had. Het toeval wilt dat het welgestelde deel van de Japanse bevolking, in die tijd de huiseigenaren, de verkoolde plankenkant verkoos omwille van de artistieke uitstraling.

Wat zijn de voordelen van gebrand hout?


Naast een unieke uitstraling biedt de verkoolde houtbehandeling ook enkele objectieve voordelen. Doordat het hout al verbrand is, vat het veel minder makkelijk vlam. Het is zeer goed bestand tegen uv-licht, schimmels en bacteriën. Je hoeft dus geen schrik te hebben van houtaantasting. Verder vind ik het vooral ook leuk dat gebrand hout heel mooi zwart blijft in de loop der jaren. De koollaag behoudt goed zijn kleur. Dat is mooi meegenomen als je vergelijkt met zwart gekleurd hout dat meer onderhoud vraagt. Zelf ben ik een grote fan van de look die je creëert met gebrand hout. Als je het mij vraagt, is het altijd een absolute decoratieve meerwaarde. Zeker als je alle verschillende mogelijkheden bekijkt.

Wat is de prijs van gebrand hout?


De prijs per m² schommelt voor goed gebrand hout tussen de €70 en €105. Betaal zeker nooit meer dan €110 per m² want dan zit je niet bij de juiste partij. De prijs per m² is van heel wat verschillende factoren afhankelijk. Enerzijds heeft het te maken met de houtsoort die wordt gebruikt om te branden. De meest populaire houtsoorten hiervoor zijn Scandinavische spar en Siberische lariks. Sparrenhout is iets poreuzer en zachter dan Siberische lariks. Daardoor is het iets fragieler en de budgetvriendelijke optie. Daarnaast bepaald ook het profiel de prijs. Je kan gebrand hout terugvinden in drie profielen: plank, planchet en z-profiel. Planken zijn rechthoekig gezaagd en worden gebruikt in een open gevelbekleding. Planchetten hebben een tandgroefverbinding en doen dienst in een gesloten gevelbekleding. Een z-profiel is ook een gesloten gevelbekleding, maar door een profiel in de vorm van de letter ‘Z’ krijg je wel het effect van een open gevelbekleding. Anderzijds bepalen ook de afmetingen als dikte en breedte de prijs van gebrand hout per m².

Is gebrand hout geschikt voor buiten en binnen?


Je hebt zes verschillende soorten gebrand hout: Sendai, Kyoto, Osaka, Nara, Kumamoto en Sapporo. Allemaal kunnen ze zowel binnen als buiten geplaatst worden. Door het hout te branden, te borstelen en te impregneren creëren we producten met een hoge duurzaamheid in elke toepassing. Sommige soorten zijn omwille van hun uitstraling eerder populair voor buiten- of binnengebruik. Toch hebben we bij alle zes de mogelijkheden al zowel projecten binnen- als buitenshuis zien tot stand komen.

Wil je weten wat mijn favoriet is? Ik ben stapelzot van de Kumamoto-planken. Doordat het hout meermaals is geborsteld, verkrijg je een lichte grijzige look. Die komt eigenlijk het dichtst in de buurt van het originele drijfhout waarop de verkoolde houtbehandeling oorspronkelijk is ontstaan.