Thermowood

Promotie
€ 58,85  € 52,95 / m2

Thermowood terras 14,2 cm

Ik heb het over de thermische behandeling van hout, waarbij het in een oven wordt gedaan en met hitte, stoom en water wordt bewerkt. Wanneer een houten plank na de ‘wellness’ uit de oven...

Meer informatie »
Promotie
€ 55,50  € 49,95 / m2

Thermowood terras 18,5 cm

Wist je echter dat dat met hout ook kan? In de jaren ’30 ontdekten wetenschappers toevallig dat een houten plank verandert als je hem verhit. Hij krijgt een donkerdere kleur, maar wordt ook meer...

Meer informatie »
€ 69,95 / m²

Thermo Fraké terras 14.2 cm - clips

Kenmerken Fraké is een tropische houtsoort afkomstig uit West-Afrika en is één van de snelst groeiende loofhoutsoorten in de wereld, het wordt gekapt in verantwoord beheerde bossen. Met het...

Meer informatie »

Thermowood terrasplanken


Elke maand spreek ik met mijn buurman Herman af om gebruik te maken van zijn sauna. Ik vind het heerlijk om volledig tot rust te komen en lekker te stomen in de hitte. Het reinigt mijn poriën en ik heb het gevoel dat ik mijn levensduur weer met 10 jaar heb verlengd.

Onlangs vertelde ik aan Herman, die helemaal niks van hout kent, dat zijn sauna gemaakt is in thermowood, thermisch behandeld dennenhout. “Thermisch behandeld? Wordt dat hout dan ook gestoomd?”, antwoordde hij toen al lachend. Zonder dat hij het wist, sloeg hij de nagel op de kop.

Hoe worden terrasplanken thermisch behandeld?


Vooraleer het hout in een gespecialiseerde oven, die tot op de graad kan worden geregeld, wordt gerold, is de startkwaliteit en het vochtpercentage enorm belangrijk. Dat is de eerste factor waarin thermowood D+ zich onderscheidt van minderwaardige kwaliteit.

Het eerste stadium van het thermisch procedé vind ik persoonlijk het coolste. Hierbij is het de bedoeling om het hout verder te drogen. De temperatuur in de oven wordt in deze fase ingesteld op net iets boven de 100 °C. Terzelfdertijd wordt er stoom toegevoegd om druk in de installatie te creëren. Wanneer het hout een egaal vochtigheidspercentage heeft bereikt, gaan we over tot fase twee.

In de volgende fase gaan we de temperatuur van de oven stapsgewijs verhogen. Om een diepgaand effect te hebben, is het noodzakelijk om de temperatuur tot boven de 200 °C te brengen. Dat is de tweede factor in het procedé die heel belangrijk is om thermowood D+ met een correcte kwaliteit te verkrijgen. Afhankelijk van de houtsoort, dikte en volume duurt deze fase 2 tot 4 uur.

Tot slot is het cruciaal om in de derde stap het hout op een zorgvuldige manier terug naar een lage temperatuur te brengen. Gecontroleerd laten we de temperatuur zakken naar 80 °C om het hout nadien uit zijn sauna te bevrijden.
Toen ik bovenstaand procedé aan buurman Herman uit de doeken deed, was zijn eerste reactie dat de thermische modificatie eigenlijk maar wat spelen is met de temperatuur van de oven. Niks is uiteraard minder waar. Het is een proces dat heel secuur moet worden uitgevoerd om een optimalisatie te hebben in zowel duurzaamheid, stabiliteit en vormvastheid.

Eigenlijk is het resultaat heel vergelijkbaar met ik die uit de sauna van Herman wandel. De poriën of cellen van het hout zijn gemodificeerd en het hout behoort hierna tot de hoogste duurzaamheidsklasse. De levensduur is zelfs 25 jaar en langer in contact met grond of aarde.

Duuzaam hout van Europese oorsprong


Dankzij de thermische behandeling creëren we in thermowood uitermate kwalitatieve terrasplanken. Door de uitmuntende stabiliteit en vormvastheid is het de enige houtsoort van Europese oorsprong die nagenoeg geen nervositeit meer kent en zonder zorgen op eender welke lengte kan worden gebruikt. Met een terras in thermowood ben je zeker van tientallen jaren genot.

Verschillende soorten thermowood terrasplanken


We bieden twee soorten vlonderplanken aan in thermowood. Enerzijds een versie met een gangbare breedte van 14,5 cm die een vlak bovenoppervlak heeft. Anderzijds ook een terrasplank met een breedte van 18,5 cm. Dat geeft jouw terras vooral een uitgestrekter zicht of een ruimere indruk. De bredere planken hebben een subtiele en tijdloze lichte ribbel in het bovenoppervlak.